I ove godine, na poziv Povijesnog i sportskog društva „Hrvatski sokol Vinkovci“, Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Jelačić„ iz Petrovaradina gostovalo je na manifestaciji „Sokolski dan“ u Vinkovcima. Iako je još od vremena Austro-Ugarske monarhije hrvatski narod s posebnim pijetetom slavio taj dan 30. travnja, kao spomen na tragično pogubljenje velikana hrvatske povijesti Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana, proslava u Vinkovcima priređena je, iz organizacijskih razloga, u subotu, 3. svibnja.

Program svečane proslave započeoje služenjem sv. Mise u crkvi najstarije vinkovačke župe “Sveti Euzebije i Polion”, nakon čega je na centralnom gradskom trgu u pješačkoj zoni bio predviđen veliki promenadni koncert. Na žalost, iznenadna kiša i nevrijeme osujetili su plan organizatora, pa se umjesto pripremanog programa čula jedino grmljavina, ali ne iz povijesnih topova i pistola kako je bilo očekivano, već s neba, iz oblaka.

Shodno situaciji, održavanje programa premješteno je u zatvoreni prostor, u Sokolski dom na Sopotu gdje je, uz manje preinake, ipak izveden.

Program je započeo postrojavanjem pripadnika hrvatskih povijesnih postrojbi Hrvatske vojske, pjevanjem državne himne, a potom raportom komandanta Sokolske garde, gradonačelnika Mladena Karlića, koji je izvršio smotru postrojenih povijesnih postrojbi.

Prisutne je pozdravio i predsjednik “Hrvatskog sokola Vinkovci”, Zlatko Virc koji je, ne krijući žaljene zbog vremenskih neprilika, istakao i osobnu radost što se na proslavi okupilo “toliko sudionika i što se ista, mada u izmenjenom obliku, ipak održava.”

Nakon pozdravnih riječi usljedio je umjetnički dio programa u kojem su nastupili: Muški pjevački sastav “Lipa” iz Vinkovaca sa skladbama-budnicama “Tako meni Boga velikoga” i “U boj, u boj”. Po završetku njihova izvođenja, iz dvorišta Sokolskog doma odjeknuli su plotuni iz topa i pistola povijesnih postrojbi.

Student Glazbene akademije, bariton Mladen Šavlija, otpjevao je poznatu hrvatsku budnicu “Još Hrvatska nij’ propala”, nakon čega je očekivano usljedio nastup pjevačkog zbora HKPD-a “Jelačić” iz Petrovaradina.

U svom skraćenom nastupu, zbor je pod ravnanjem prof. Vesne Kesić Krsmanović izveo sljedeće skladbe: “Što se bore misli moje”, “Za jedan časak radosti”, “U našemu lijepo ti je Srijemu” i “Prva rukovjet narodnih popijevaka iz Gornje Hrvatske”.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/05/Nastup-u-vinkovcima-Copy.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/05/Nastup-u-vinkovcima-Copy.jpg[/image]

Pred kraj programa koja je svo vrijeme bila puna nacionalnog naboja i zajedništva, na scenu je izašla Muška pjevačka skupina “Paorija” iz Tordinaca koja je interpretirala domoljubne kompozije poput ”Oj, junaci prošlosti nam slavne” i “Čvrsto stoji ko klisura”.

Svečanost je završena nastupom tamburaškog sastava Kulturno-umjetničkog društva “Šumari” iz vinkovaca sa trojicom solista. Tako je zvanični program pontano prešao u zabavni sa druženjem sviju sudionika sve do kasno u noć.

Osim programa koji se odvijao u organizaciji PSD “Hrvatski Sokol Vinkovci”, spomendan “Sokolskog dana” u gradu Vinkovicma prošao je i u znaku izložbe posvećene Franu Krstu Frankopanu i Petru Zrinskom u Galeriji Matice Hrvatske, te natjecanju mažoretkinja.