U okviru ovogodišnje manifestacije „Europska noć kazališta“ koja se protekle subote (21. studenoga) održavala u kazalištima diljem Lijepe naše, jedino je osječko Dječje kazalište Branka Mihaljevića imalo privilegij da na svojoj sceni publici predstavi prvu u svijetu dječju operu u kojoj sve uloge tumače djeca i  koja je namijenja dječjoj publici. Tu je operu, poznatiju kao „Šumska kraljica“ uglazbio 1919. godine petrovaradinski skladatelj Franjo Štefanović, a od 2013. godine je u organizaciji Hrvatskoga kulturno-prosvjetnoga društva „Jelačić “izvode đaci Muzičke škole „Isidor Bajić“ iz Novog Sada.

Zahvaljujući potpori Autonomne pokrajine Vojvodine – Tajništvu za kulturu i javno informiranje, gradu Osijeku i Zajednici protjeranih Hrvata Srijema, Bačke i Banata – ogranku u Osijeku, „Šumska kraljica“ je ovim nastupom prvi puta nakon Drugoga svjetskoga rata izvedena na sceni jednoga kazališta izvan granica sadašnje Republike Srbije.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2015/11/20151121_124504_resized.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2015/11/20151121_124504_resized.jpg[/image]

Doček i gostoprimstvo koji su domaćini priredili gostima iz Petrovaradina i Novoga Sada bio je više nego srdačan. Nakon pozdrava dobrodošlice ravnatelja Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, Ivice Lučića, zamjenika gradonačelnika grada Osijeka Denisa Ambruša, Ljerke Hedl iz Odsjeka za kulturu grada Osijeka, dopredsjednika Zajednice protjeranih Hrvata Srijema, Bačke i Banata Jakova Ivančića i predsjednice Glavnog odbora Zajednice protjeranih Hrvata Srijema, Bačke i Banata Jelene Dodig, gostima je organiziran obilazak važnijih znamenitosti Grada uz stručno vođenje kustosa Muzeja Slavonije, Grgura Marka Ivankovića.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2015/11/IMG_0146.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2015/11/IMG_0146.jpg[/image]

Poslije ručka koji je gostima osigurao bivši vojvođanski Srijemac Ilija Tomić, pristupilo se neophodnim pripremama nakon kojih su na sceni dječjeg kazališta uslijedile dvije izvedbe spomenute dječje opere u naizmjeničnom nastupu dječjeg tamburaškog ansambla HKPD-a „Jelačić“ pred dječicom koja su uz roditeljsku pratnju sa oduševljenjem i netremice pratile priređeni program. Profesionalni scenski prostor, akustika i tehnički uvjeti činili su izvedbu visoko umjetničkom i ugodnom ne samo za posjetitelje, nego i same izvođače. Posebna zasluga za uspješan nastup pripada i dirigentici dječjeg zbora, prof. Ani Kovačić, te prof. solo pjevanja Senki Nedeljković čiji su učenici bili nositelji glavnih uloga.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2015/11/IMG_0085.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2015/11/IMG_0215.jpg[/image]

U okviru programa razmjenjeni su i darovi domaćina i gostiju, uz izraženo očekivanje nastavka međusobno započete kulturne suradnje.