Na četvrtu nedjelju adventa, 23. prosinca, u danu koji prethodi Badnjaku, kada su pripreme za proslavu Isusovog rođenja već bile pri kraju, HKPD „Jelačić“ podario je novosadaskoj publici svoj dobro poznati glazbeni dar – Božićni koncert. Činjenica da je to jedini koncert u našem velikom gradu i njegovoj daljnoj okolici na kome se mogu čuti hrvatske božićne skladbe i pogledati dio prikaza narodne tradicije proslave Božića je cijeloj prigodi dala poseban ton. Koncert je, bez sumnje, razveselio oko 120 prisutnih gledatelja i slušatelja pripremljenim, uvježbanim i izvedenim programom, u kojem su briljirali naši pjevači, svirci i glumci, veliki i mali.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2019/01/AMF_8110.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2019/01/AMF_8110.jpg[/image]

Radost Božića se u našim krajevima podrazumijeva. Božićno vrijeme protkano je slavljem, blagdanima i svetkovinama. Kršćanin voli slaviti i voli pjevati, jer je kršćanin – sretan čovjek, otkupljen čovjek koji za slavlje uvijek ima povoda. S obzirom na to da je u našim crkvama već rjetkost čuti mnoge stare i pomalo zaboravljene i jedinstvene popjevke koje su se na zborski način pjevale u Petrovaradinu, pa da nema ni djece-čestitara koji bi, kao u dobra stara vremena grada Petrovaradina išli kao koledari u kuće Petrovaradinaca, te ni tamburaša koji bi nam na svoj način približili radost Božića, naša udruga odlučila je božićnu radost oplemenjivati tradicionalnim koncertima koje priređujemo o ovom svečanom danu. Osim što su jedinstveni po svome sadržaju i očuvanju hrvatske katoličke glazbene tradicije, „Jelačićevi“ božićni koncerti doprinose u velikoj mjeri kulturi grada u kojem živimo. Naša je želja da se taj doprinos vidi, osjeti, cijeni i poštuje, a da istovremeno hrvatskom puku Petrovaradina i svim ostalim posjetiteljima naših priredbi, radost Božića učinimo dostojanstvenijom.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2019/01/AMF_8029.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2019/01/AMF_8029.jpg[/image]

Koncert, ove godine priređen u amfiteatru SPENS-a, počeo je poznatim skladbama „Radujte se, narodi“ i „Veselje ti navješćujem“ koje je odsvirala i otpjevala Banova tamburaška mornarica Društva „Jelačić“ pod ravnanjem Bekima Prešova. Solist je bio Branko Ćorić.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2019/01/AMF_8066.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2019/01/AMF_8066.jpg[/image]

Kolede ili stari običaji čestitanja svetkovina u božićno vrijeme, živo su bile prisutne i među Petrovaradincima do sredine XX. stoljeća. Uminule su, kao i većina drugih narodnih tradicija Petrovaradina, no mi se rado sjećamo načina na koji se u našim domovima dočekivao i čestitao Božić. Podsjetili su nas na to naši najmlađi članovi – polaznici dječje kreativne „Petrovaradionice“, koje su neumorno pripremale Branka Dačević i Marina Milošev. „Petrovaradioničari“ su, makar na kratko, oživjeli običaj nekadašnjeg čestitanja Badnjeg dana i Božića u obitelji. Čestitari su bili Viktor Tucakov i Tajna Stojković, a obitelj koja ih je dočekala, činili su Milan Mikuljan i Marina Milošev u ulogama roditelja, dok su Filip Melvinger, Andrea Ber i Ema Tucakov bili njihova djeca. Naratorica je bila Branka Dačević. Cjelokupan i raznoliki korpus božićnih običaja čiji je mali dio prikazan, opisan je u prošlogodišnjoj našoj brošuri „Vesel’te se, kršćani“, koje smo se ponovo podsjetili, i koju su posjetitelji imali priliku nabaviti na ulazu u dvoranu. Od malih recitatora čule su se božićne pjesmice. Tijana Ber recitirala je “Hvaljen budi, Isuse”,  Filip Melvinger pjesmu “Zašto?”, a Jovana Blanuša pjesmu “Dječica pred jaslicama”.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2019/01/AMF_8057.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2019/01/AMF_8057.jpg[/image]

Na kraju ove točke, djeca, kojoj su se pridružili i Lea Martić, Relja Stojković i Aleksandar Dačević, zapjevala su „Zvončiće“, tu popularnu radosnu zimsku pjesmu. Dječjim je zborom ravnala Marina Milošev, a klavirski ga pratila Milica Keča. Naravno, za djecu je „Jelačić“ spremio i podijelio prigodne darove.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2019/01/AMF_8075.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2019/01/AMF_8075.jpg[/image]

Svečani, ali i ozbiljan ton i sjaj božićnoj radosti davale su višeglasne izvedbe božićnih popijevki. Taj moćni i dostojanstveni zvuk nastoji njegovati Jelačićev mješoviti pjevački zbor, čuvajući živima i brojne polifone skladbe, te na tragu nekadašnjega glasovitog petrovaradinskog Hrvatskog pjevačkog društva „Neven“, uz svjetovne, njegovati i duhovne i crkvene popjevke.

Poseban ponos svakoga Božića u Petrovaradinu jesu božićne skladbe Ilije Okrugića Srijemca, koje su i ovoga puta izvedene, i bez kojih se Božić u Petrovaradinu teško mogao zamisliti: „Gloria – Slava Bogu“, „Ustajte, pastiri“, „Hajd’mo, hajd’mo“, „I ti, zboru, od pastira“ (iz drugoga stavka Okrugićeve Male božićne kantate). Zborom je ravnala Vesna Kesić Krsmanović, a solistica je bila Etel Kocsi.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2019/01/AMF_8028.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2019/01/AMF_8028.jpg[/image]

Banova tamburaška mornarica nastupila je još jednom, svirajući i pjevajući poznatu hrvatsku skladbu „U to vrijeme godišta“, te još dvije tradicionalne iz Petrovaradina: „Vesel’te se, kršćani“ i Božićno pastirsko kolo, instrumentalnu izvedbu kojom je nekada na orguljama završavala misa polnoćka u svim trima petrovaradinskim župnim crkvama. I mješoviti pjevački zbor nastupio je još jedanput, otpjevavši skladbe „Djetešce nam se rodilo”, “Tiha noć” i “Anđeo Božji”. Kruna koncerta bilo je izvođenje vjerojatno najpoznatije božićne pjesme, irskog korala “Adeste fideles” (Pristupite vjerni) koji je svojim aritonom veličanstveno začinio iskusni solist Miroslav Klašnja.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2019/01/AMF_8116.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2019/01/AMF_8116.jpg[/image]

Za svoje članove i ostale posjetitelje, u prigodi proslave petnaestogodišnjice naše udruge, pripremili smo  dvanaestolisni kalendar koji prikazuje rad “Jelačićevih“ sekcija i važne datume vezane za Petrovaradin. I ovo je bila ponuda naše udruge, na kraju naše jubilejske godine.

Naš Božićni koncert omogućen je zahvaljujući financijskim potporama Pokrajinskog tajništva za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama i Hrvatskog nacionalnog vijeća. Kroz njega goste je vodila Gordana Jerković, a prof. Darko Vuković grafički je oblikovao prigodan plakat i pozivnicu.

Zahvaljujemo se svima koji iskazuju i pokazuju potporu našem radu. Našim članovima i svima sa kojima smo surađivali, te svim Petrovaradincima želimo čestit Božić i Božjim blagoslovom bogatu 2019. godinu.

 

Tekst. Marko Tucakov i Petar Pifat

Foto: Aleksandar Miškov