Nakon prošlogodišnjega izvrsnog nastupa Hrvatskog obrtničkog i radničkog kulturno-umjetničkog društva „Golub“ u Novome Sadu sa šaljivim kupletom „Slatki jadi gospojice Karoline“, Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Jelačić“ iz Petrovaradina teško da je moglo zamisliti slični scenario tijekom svoga nastupa u okviru uzvratne posjete Bjelovaru. Izgledalo je kao da se ozračje iz Novoga Sada prelilo u bjelovarski Dom kulture u kojem je publika jednodušno, pljeskanjem u ritmu glazbenoga gibanja pjevačke, orkestarske i klapske izvedbe članova „Jelačića“, nazočila cjelovečernjem koncertu ove srijemske kulturne udruge. Posjtitelje je najviše dojmio nastup instrumentalnoga odjela Društva „Jelačić“ sa skladbom „Moj Srijem“ autora Davora Bićanića u kojoj je umjetnički ispričana sudbina srijemskih Hrvata tijekom posljednjega rata.

Ništa manje salve ovacija dobilo je i Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Matija Gubec“ iz Rume koje je neposredno prije koncerta HKPD-a „Jelačić“ održalo svoj tamburaški koncert.

Veze Srijema i Bjelovara uspostavljene su ponajviše zahvaljujući srijemcima koji su devedesetih godina protekloga stoljeća iz Srijema preselili u Hrvatsku – u bjelovarsku županiju, ali i zbog novije društveno-političke klime koja omogućava da sve više hrvatskih grupa (turista i KUD-ova) posjećuje Vojvodinu i njene gradove, napose u kojima žive Hrvati.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2017/06/IMG_5035.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2017/06/IMG_5035.jpg[/image]

Nastup HKPD-a „Jelačić“ u Bjelovaru imao je za cilj ne samo vraćanje posjeta i nastupa, nego predstavljanje raznolikog glazbenog stvaralaštva baštine petrovaradinskih Hrvata, uz isticanje kulturno-povijesnih činjenica i posebnosti toga znamenitog kraja. Nije zgoreg naglasiti da se gostovanje srijemskih udruga u Bjelovaru poistovjetilo sa ovogodišnjom 130. obljetnicom djelovanja i rada HORKUD-a „Golub“ Bjelovar.

Koncertnim programom u izvedbi mješovitoga pjevačkog zbora, orkestarskoga odjela i klape Društva, „Jelačić“ je prezentirao široki opus hrvatskih srijemskih, bačkih, dalmatinskih i drugih skladbenih djela koje su stilom interpretacije, atraktivnošću izvođačkih sastava i redosljedom nastupa, tu večer plenili bjelovarsko gledalište.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2017/06/IMG_5038.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2017/06/IMG_5038.jpg[/image]

HKPD „Jelačić“ pokazao je svoju svestranost i drugoga dana boravka, višeglasnim pjevanjem svete mise u bjelovarskoj katedrali Svete Terezije Avilske na kojoj je, uz pratnju orgulja, izveo liturgijske i druge crkvene popijevke, vlastite za kraj iz kojega dolazi. Poslije svete mise, generalni je vikar biskupije, mons. Stjepan Ptiček, gostima iz Rume i Petrovaradina predstavio Bjelovarsku biskupiju i katedralu, a potom bio domaćin svečanoga ručka u biskupskom dvoru gdje su, u znak sjećanja na međusobni susret i druženje, razmjenjeni prigodni pokloni.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2017/06/IMG_5062.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2017/06/IMG_5062.jpg[/image]

Boravak i gostovanje u Bjelovaru, članovima HKPD-a „Jelačić“ iz Petrovaradina ostat će, zasigurno, i u mislima i u srcima, zahvaljujući prijemu, gostoprimstvu i srdačnosti domaćina – HORKUD-a „Golub“ koje je bilo iznad svih očekivanja.

Odlazak i putovanje petrovaradinskoga Društva „Jelačić“ u Bjelovar omogućeno je potporom Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu.

Tekst: Melher Kralj

Fotografije: Ivana Cvijetić