HKPD “Jelačić” Petrovaradin se odazvao pozivu biskupa krčkog Mons. Dr. Ivice Petanjka da gostuje u starodrevnoj krčkoj katedrali od 10. do 12. prosinca ove godine – trodnevnica povodom 101. godišnjice rođenja za nebo sluge Božjeg biskupa Antuna Mahnića.

Prvo veče u hotelu „Malin“ u Malinskoj, gdje je HKPD “Jelačić” bio smješten, klapa je učestvovala sa nekoliko klapskih izvjedbi na „Danima bakalara“. Domaćini su predstavili HKPD “Jelačić” i klapu, te pozvali mještane i goste hotela na sutrašnju sv.Misu i koncert.

U subotu 11. prosinca je počela svečana trodnevnica, mješoviti zbor „Jelačić“ je pjevao sv. Misu koju je predvodio biskup krčki Ivica Petanjak. Nakon sv.Mise  u katedrali „Jelačić“ je održao jednosatni koncert kojem su prisustvovali mnogi vjernici  i gosti otoka Krka. Po završetku koncerta razmjenji su darovi, a neobičan dar, koji je poklonila povjesno-istraživačka sekcija „Jelačić“, bila je original knjiga  „Prvo hodočašće Hrvata u Lurd“. Najinteresantnije je to, što je hodočašće predvodio tadašnji krčki biskup Antun Mahnić. Nakon koncerta u prostorijama biskupije nastavljeno je druženje sa domaćinima uz pjesme iz Srijema i cijele Vojvodine.  Zahvalivši na gostoprimstvu, HKPD “Jelačić” se oprostio sa domaćinima, a sutradan se u jutarnjim satima preko Krčkog mosta zaputio ka Petrovaradinu.

Autor teksta: Vera Hornjak
Fotografije: Lara Grginčević