U utorak 26. rujna ove godine preminuo je Davor Martinčić, zaslužni Petrovaradinac, dugogodišnji sakupljač podataka o njegovog povijesti i aktivni član Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić“. Sahranjen je u subotu 30. rujna na Staromajurskom groblju u Petrovaradinu, a pokojničko bogoslužje predvodio je župnik petrovaradinske župe Sveti Rok, preč. Marko Loš. Od pok. Martinčića su se, pored kćeri, brata i ostale rodbine, oprostili i brojni prijatelji, te članovi Društva „Jelačić“. Iako je bio kronični srčani bolesnik, te se nakog iznenadnog zdravstvenog pogoršanja kratko borio za svoj život, za očuvanje slavne povijesti Grada Petrovaradina borio se neusporedivo duže – čitav svoj život.

Rođen je u  u Zemunu 1935. godine odakle sa obitelji seli u Petrovaradin. Tu pohađa osnovnu školu, a u Novom Sadu gimnaziju „Jovan Jovanović Zmaj“. Studirao je na Matematičkom fakultetu u Beogradu, a diplomirao na Višoj upravnoj školi u Novom Sadu. U početku je radio u fabrikama „Pobeda“ i „Petar Drapšin“, Vijeću saveza sindikata Novi Sad, a potom u poduzeću „Naftagas-promet Novi Sad“ sve do umirovljenja.

Od djetinjstva je aktivni sudionik u društvenom i sportskom životu Petrovaradina. Godine 1949. pridružuje se osnivanju Hrvatske čitaonice u Petrovaradinu čiji je jedan od prvih članova, te aktivni suradnik i kasniji nasljedovatelj dijela ostavštine njezina tadašnja voditelja, Stanislava Prepreka, poznatog petrovaradinskog skladatelja, orguljaša i književnika, s kojim je surađivao sve do njegove smrti 1982. godine. Kao veliki ljubitelj knjiga i čitanja, među svojim sugrađanima ostat će upamćen kao veliki erudita, te kao iznimno načitana osoba. Bio je član i Biblioteke Novi Sad (ogranka „Vladimir Nazor“ u Petrovaradinu) sa najdužim članskim stažom, zatim Udruženja sportskih ribolovaca „Šaran“, Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Petrovaradin“ i Društva „Samopomoć“.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2017/10/Gosp.-Davor-Martincic-sa-plaketom.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2017/10/Gosp.-Davor-Martincic-sa-plaketom.jpg[/image]

Bio je osnivač i aktivni član sportskih organizacija „Partizan“ (prije „Hrvatski sokol“) kao gimnastičar i član „Omladinskog rukometnog kluba Petrovaradin“.

Naklonost ka izučavanju povijesti Petrovaradina stekao je radeći sa Stanislavom Preprekom. Kao rezultat te suradnje, ali i kasnijeg Davorovog djelanja na polju prikupljanja povijesnih podataka o Petrovaradinu od kazivača, iz arhiva, muzeja i drugih institucija, nastat će brojni tekstovi, bit će objavljeni mnogi članci i otkriveni podaci o nepoznatim činjenicama iz prošlosti toga grada. Jedno od najvećih „remek-djela“ Davora Martinčića svakako je ustrajna izrada obiteljskih stabala odnosno rodoslovlja za oko dvadeset najstarijih petrovaradinskih obitelji čime je zadužio i same starosjedioce Petrovaradina.

Hobi mu je bio i vrlo umješno bavljenje duborezom i restauracijom staroga nameštaja, te izradom suvenira. Dosad je izradio na stotine raznovrsnih reljefa od različitih materijala, koristeći se raznorodnim tehnikama rada.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2017/10/Davor-Martincic.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2017/10/Davor-Martincic.jpg[/image]

HKPD „Jelačić“ Petrovaradin zadužio je ne samo pozicijama jednoga od njegovih osnivača i članova Upravnog odbora, nego još više aktivnim radom u povijesno-istraživačkom odjelu Društva u okviru kojega je priređivao mnoga povijesna predavanja. Koautor je i povijesne monografije „Ban Jelačić od Petrovaradina do Beča“ izdane u nakladi HKPD-a „Jelačić“ za koju je od Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, 2016. godine, primio priznanje „Emerik Pavić“.

Unatoč dugogodišnjim kroničnim srčanim tegobama, do posljednjeg trenutka bio je aktivan u radu Društva „Jelačić“ i u bavljenju svim svojim hobijima.