Važno mjesto u dugogodišnjoj tradiciji petrovaradinskih Hrvata zauzima i obilježavanje blagdana Svetog Vinka, poznatijeg pod nazivom Vinkovo. To je ujedno i Dan vinogradara, čijom se proslavom naznačava početak nove vinogradarske godine. Vinkovo je održano i ove godine 22.1.2022. u petrovaradinskim vinogradima.

Ove godine, uz Petrovaradince, bilo je i gostiju te smo imali osobitu čast ugostiti i opunomoćenog ministra Republike Hrvatske dr.sc.Stjepana Glasa i savjetnika ministra Josipa Čulina zatim zamjenika tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Gorana Kaurića, upravitelja Zaklade Spomen-doma bana Josipa Jelačića Darka Polića te predsjednika UO-a spomenute Zaklade Marka Tucakova.

Proslava je počela okupljanjem kod petrovaradinskog vinogradara Josipa Župančića, koji nas je ugostio u svojoj kući, a koja je inače proglašena za kulturno dobro Republike Srbije te nam je predstavio ponudu vina koja se mogu kupiti u njegovu podrumu.

Nakon toga, zaputili smo se u vinograd gdje je petrovaradinski župnik vlč. Ivica Rajković posvetio isti a ritualno orezivanje grančica vinove loze obavio je vinogradar Josip Župančić čime je završen vjerski dio proslave Vinkova. Nakon toga, okupljeni su se uputili u vinograd Petrovaradinca Roberta Štimca, gdje je uz pečene kobasice, slaninu i ostale delicije te neizostavnu glazbu proslava dobila zabavni karakter.

Obilježavanje ovog običaja petrovaradinskih Hrvata podržala je i MZ Petrovaradin te ju je uvrstila u kalendar tradicionalnih običaja koji se održaju tijekom godine u Petrovaradinu.