Godišnja skupština Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić“ održana je 23. ožujka u dvorani Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Petrovaradinu. Bila je to prigoda da se članovi društva (sudjelovalo je njih pedesetak) osvrnu na prošlogodišnji rad, te da uvrde planove za tekuću godinu.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2019/03/Godisnja-skupstina-2019..1.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2019/03/Godisnja-skupstina-2019..1.jpg[/image]

„Sudeći prema usvojenome planu, ostatak 2019. godine bit će vrlo dinamičan“, kaže Petar Pifat, predsjednik ove udruge. „U usvojenom planu, koji ćemo nastojati realizirati do proljeća iduće godine, nalaze se 33 aktivnosti. Među njima su aktivnosti (spomendani, manifestacije, koncerti) koje naša udruga organizira, većinu njih redovito vake godine. Tu su i gostovanja, kao i ugošćavanja zborova i kulturnih udruga iz Hrvatske sa kojima surađujemo: iz Đakova, Požege, Županje i Istre. Planiramo da osuvremenimo nastupe naših zborova i ansambala izvođača kupovinom potrebne opreme, te da obnovimo suradnju sa udrugama u Hrvatskoj sa kojima smo započeli surađivati. U svibnju nas čeka dvodnevna konferencija “Kulturni profil spomen-doma bana Jelačića”, a plan nam je da tiskamo  publikaciju o rodoslovljima petrovaradinskih hrvatskih obitelji, koju je pripremio naš pokojni član Davor Martinčić. Nadamo se da ćemo moći završiti i vodič za destinacije baštine Hrvata katolika u Petrovaradinu i okolici“, kaže Pifat.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2019/03/Godisnja-skupstina-2019.1.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2019/03/Godisnja-skupstina-2019.1.jpg[/image]

U diskusiji koja je obuhvatila cjelokupni život petrovaradinske hrvatske udruge, dva aktivna člana pjevačkoga zbora Miroslav Klašnja i Željko Popić prijedložila su da se u glazbeni aspekt rada Udruge uključi stručni savjet koji bi vodio brigu o osiguravanju, pripremi i nabavci adekvatnoga notnoga materijala, te koji bi donosio odluke o izboru skladbi za izvođenje, što je predsjednik obećao uvrsiti u sjednicu Upravnoga odbora. Dodijeljene su 32 svečane zahvalnice članovima pjevačkoga zbora za njihovo višegodišnje sudjelovanje u radu zbora, a prigodom nedavne proslave obljetnice Udruge.

„Zadovoljan sam ocjenom Skupštine da je Društvo i u protekloj godini radilo ambiciozno, sa gotovo 30 aktivnosti. Ocjena je da imamo kapaciteta u ljudstvu, ali da ga treba još osnaživati, uključivanjem novih osoba, te da je rad “Petrovaradionice” nešto na čega možemo biti najponosniji. Društvo zbog svoga ambicioznog rada, a radi postizanja kvalitete, ima redovite mjesečne troškove, što zahtjeva neprekidno osiguravanje financijskih sredstava za rad i uvjete za rad koji su i dalje teško podnošljivi, pa se stalno pribjegava raznim alternativama. Finacijaska potpora Društvu na svim razinama institucionalnoga odnosa Srbije i matične domovine bila je, zaključili smo, dosta dobra“, sumirao je zaključke skupštine Pifat.

 M. Tucakov