Nakon veoma uspješnog nastupa mješovitog pjevačkog zbora HKPD-a „Jelačić“ na Promenadnom koncertu povodom božićnih praznika koji je u četvrtak, 26. Prosinca održan na Trgu Slobode u Novom Sadu, članovi našeg Društva priredili su u nedjelju, 29. prosinca cjelovečernji Božićni koncert u crkvi Imena Marijina u Novom Sadu. Zahvaljujući susretljivosti upravitelja navedene crkve i župe, vlč. gosp. Roberta Erharda i vlč. Marijana Vukova, Koncert je drugu godinu za redom opravdao očekivanja posjetitelja kojih je bilo više od stotinu.

„Nije maleni razlog nadahnuo brojne skladatelje širom svijeta da u čast Malenome, a opet najvećemu, posvete najljepše skladbe kojima i mi, vjernici, danas možemo najbolje izražavati svoju radost zbog neizmjernog čina Božje ljubavi prema čovjeku i ljudima, ostvarenog Kristovim dolaskom na ovaj svijet“ rekla je u uvodnoj riječi voditeljica programa, Gordana Jerković, ističući kako je „baš danas, kada Crkva slavi svetkovinu Svete obitelji kao uzora pravoga kršćanskog života, jedna velika obitelj (HKPD „Jelačić“) iz Petrovaradina poželjela dati svoj doprinos očuvanju i promicanju najljepših božićnih pjesama koje se u našim rimokatoličkim zajednicima iz svega glasa pjevaju“.

Početak koncerta obilježila je interpretacija vrlo svečane božićne skladbe „Slava Bogu“, petrovaradinskoga autora, opata Ilije Okrugića Srijemca, u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora Društva. Potom su se redale i druge poznate tradicionalne zborne skladbe, poput „U to vrijeme godišta“, „Tiha noć“ i „Mala božićna kantata“ sa solistima: Etel Koči, sopranisticom i slavoljubom Kocićem, tenorom, zatim „Veselje ti navješćujem“, „Anđeo Božji stao je“, „Pristupite vjerni“ sa solistom Miroslavom Kljašnjom, basom, „Od istoka sunčanoga“, te solo popijevka „Oj, Djetešce moje drago“ koju je otpjevala sopranistica Etel Koči.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/01/tamburasi.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/01/tamburasi.jpg[/image]

U međuprostorima trodjelnog nastupa pjevačkog zbora koji je uz pranju orgulja pjevao sa kora crkve, svoj poklon Novorođenome dali su i članovi dječijeg i omladinskog tamburaškog orkestra HKPD-a „Jelačić“ sa skladbama: „Radujte se narodi“, „Veselte se kršćani“, „Tannenbaum“, „Tiha noć“, „Zvončići“.

Naročito je ova posljednja skladba na njihovom repertoaru nastupa bila euforično ispraćena ritmičkim pljeskanjem sviju nazočnih.

[image size=”medium” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/01/vis-jelacic.jpg” fancybox=”yes” align=”left”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/01/vis-jelacic.jpg[/image]

U programu koncerta sudjelovao je i mali Vokalno-instrumentalni sastav društva „Jelačić“ koji je svojim skromnim nastupom dočarao običaj organiziranog čestitanja Božića po petrovaradinskim kućama na badnju noć. Četveročlani sastav u kojem je svirala i svoredna dijatonska harmonika uveselio je publiku s popijevkama: „Vesel’te se, braćo danas“ i „Veseli se, Majko Božja“.

Vrhunac programa bio je nastup svih sudionika koncerta koji su ispred Betlehema skupa otpjevali „Svim na zemlji mir veselje.“ U tom ozračju završena je posljednja ovogodišnja svečanost u organizaciji Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić“ koja je bila svojevrsnom glazbenom božićnom čestitkom Društva svojim članovima i sugrađanima.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/01/publika.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/01/publika.jpg[/image]