Na tradicionalnom 14. susretu pjevača, svirača i malih glumaca koji se u ponedjeljak, 6. siječnja, na svetkovinu Bogojavljenja održavao  u crkvi Sv. Jurja u Petrovaradinu, u programu su neizostavno sudjelovali i članovi pjevačke i tamburaške sekcije HKPD-a „Jelačić“.

Kako je ove godine bilo manje prijavljenih učesnika no prije, spomenuta manifestacija poznata kao „Božićno vrijeme u pjesmi i riječi“ pružala je više prostora i mogućnosti za nastup svakome izvođaču.

Tako je, nakon nastupa župa Presveto Trojstvo iz Surčina i Sr. Karlovaca, pred oltar izišao Tamburaški sastav našeg Društva pod ravnanjem prof. Stevana Mošo. Sama slika sa petnaestero cura i dečki morala je izazvati iznenađenje i divljenje posjetitelja kojih je bilo dovoljno da ispune ne samo brojne klupe u crkvi, nego i prostor oko njih. Na znak ravnatetelja orkestra zabrujaše žice. Zaorile su se poznate skladbe, najprije samo instrumentalno, a potom i vokalno: „Božićno pastirsko kolo“, „Radujte se, narodi“, „O, tannenbaum“, „Tiha noć“ i „Zvončići“. Veliki pljesak i usklik oduševljene publike bio je dovoljan znak podrške ovoj, još uvijek mladoj i perspektivnoj sekciji.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/01/lklk.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/01/lklk.jpg[/image]

Zatim je kao „sa neba“ dopro pjev anđeoskog zbora. Pjevači mješovitog pjevačkog zbora pod ravnanjem prof. Vesne Kesić Krsmanović složno su sa crkvenog kora, uz pratnju orgulja, izveli četiri božićne skladbe: „Od istoka sunčanoga“ petrovaradinskog skladatelja Stanislava Prepreka, te tradicionalne: „O, Betleme“, „Tiha noć“ i „Anđeo Božji stao je“. Za orguljama je bio Petar Pifat koji je, naposljetku, odsvirao Božićno pastirsko kolo u harmonizaciji Stanislava Prepreka.

Snažan nastup pjevačkog zbora podržan moćnim zvukom starih mehaničkih orgulja dao je posebno svečani ton cijelom programu, pretvarajući sva osjetila nazočnih u slušna.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/01/IMG_5174.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/01/IMG_5174.jpg[/image]

Na koncu je i domaćin susreta, srijemski biskup, mons. Đuro Gašparović, poručio:  „Slava Bogu na visini, a mir ljudima na zemlji miljenicima njegovim.  Proslavili smo rođenje Isusa Krista, na “Polnoćku” i na sam dan Božića, ali nismo proslavili samo tako da kažemo da se taj događaj rođenja Isusova davno dogodio te ga se sada samo prisjećamo, nego taj događaj slavimo kao živi događaj danas, koji se događa u našim župama, obiteljima, u našim srcima i u našem narodu. Isus nas nije napustio nego se iz godine u godinu u nama ponovno rađa i uvijek s nama razgovara i s nama živi, te tako živimo u zajedništvu s njime i jedni s drugima. Isus Krist je izašao iz svoga naroda Izraela i po Trima kraljevima koje danas slavimo. Nastavio je da se objavljuje cjelom svijetu, da se objavi svakom čovjeku. Zato mi danas slavimo Bogojavljenje, slavimo Tri kralja, slavimo to objavljivanje Isusa Krista, taj nastavak njegova rođenja u narodima“.
Zaključujući svoju poruku biskup Gašparović je zahvalio svima sudionicima ovog Božićnog koncerta, koji su sve nazočne obogatili i osnažili kroz pjesme i običaje svojih predaka koje se prenose novim pokoljenjima na veću slavu Božju i dobro svakog čovjeka.