Sedmočlana ekipa orkestra Hrvatskoga kulturno-prosvjetnoga društva “Jelačić” poznatijeg kao “Banova tamburaška mornarica”, nastupila je u subotu 17. 11. 2018. na jedinstvenoj kulturnoj manifestaciji “Srpsko-hrvatski memento”, organiziranoj od strane Zajednice Hrvata Beograda “Tin Ujević” u Kulturnom centru “Vlada Divjan” u Beogradu. Na tom svojevrsnom “Manifestu prijateljstva” Banova mornarica se pod ravnanjem harmonikaša Bekima Prešova predstavila sa skladbama “Osam tamburaša”, “Milkina kuća”, “U našemu lijepo ti je Srijemu” i “Ko te ima, taj te nema”.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2018/11/2.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2018/11/2.jpg[/image]

Na koncu manifestacije, sve nazočne su razgalili skladbom “Ta divna splitska noć” prigodom čega su im se na pozornici u zajedničkoj izvedbi spomenute skladbe, pridružili i svi ostali sudionici programa: Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” iz Splita, KUD „Svetozar Marković“ iz Kragujevca, Društvo Slovenaca „Sava“ i Društvo Makedonaca iz Beograda.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2018/11/1.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2018/11/1.jpg[/image]

Po završetku ove glazbene priredbe, u istoj je dvorani uslijedilo predstavljanje knjige “Filozofija prakse i mišljenja revolucije” autora Gaja Petrovića.