Velikim odzivom i jednoglasnim usvajanjima izvješća, prijedloga i planova svih točaka Dnevnoga reda 13. izborne skupštine Hrvatskoga kulturno-prosvjetnoga društva „Jelačić“ koja je održana u subotu 12. ožujka, članovi Društva pokazali su i ove godine veliko zanimanje za rad ove jedine hrvatske kulturne institucije na teritoriju općine Petrovaradin.

Za razliku od svih prijašnjih godina u kojima su ovakvi skupovi Društva obično organizirani u prostorijama ustupljenim od strane Crkve, ovogodišnja je skupština održana u dvorani Dobrovoljnog vatrogasnog društva Petrovaradin.

Uz nazočnost gostiju – novoizabrane predsjednice HKUPD-a „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada, Ivanke Horvatić, pozivu na skupštinu odazvala su se i dvojica bivših predsjednika HKPD-a „Jelačić“ – Petar Barbek i Josip Ursić.

Nakon što je potvrđen izbor tročlanoga Radnog predsjedništva na čelu sa Ivicom Selirom, pristupilo se izboru Verifikacijskoga povjerenstva, zapisničara i ovjeritelja. Podnošenjem Izvješća verifikacije da, prema Statutu Društva, skupštini nazoči dovoljan broj članova, slijedilo je usvajanje točke Dnevnog reda.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2016/03/DSC_5654.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2016/03/DSC_5654.jpg[/image]

Izvješće o radu Društva u protekloj godini i planovima za narednu, pročitao je predsjednik Petar Pifat, ističući kako su članovi sekcija organizirali ili sudjelovali u najmanje 25 kulturno-umjetničkih događaja. Među njima, posebno je istaknuo premijernu izvedbu dječje opere „Šumska kraljica“ u osječkom dječjem kazalištu Branka Mihaljevića,objavljivanje povijesne monografije o banu Jelačiću, organiziranje dugo očekivanog malonogometnog turnira u Petrovaradinu, kao i koncertne nastupe u Zaprešiću i Vinkovcima.

Kada je riječ o planu aktivnosti za 2016. godinu, Pifat je izrazio nadu u provedbu još većega broja i kvalitete aktivnosti Društva u okviru stalnih i povremenih manifestacija u oblasti kulture i umjetnosti.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2016/03/DSC_5601.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2016/03/DSC_5601.jpg[/image]

Kako je najavio, uz brojne redovite manifestacije u planu je i četverodnevno gostovanje mješovitoga pjevačkoga zbora u Starom Gradu na Hvaru (RH), proslava 10. obljetnice rada tamburaškog orkestra Društva uz snimanje nosača zvuka, sudjelovanje u obilježavanju tristote obljetnice Svetišta Gospe Tekijske, izvedba dječje opere u Zagrebu itd.

Prema njegovim riječima, u popis od najmanje 30 događaja treba uvrstiti i organiziranje tradicionalne regionalne manifestacije „Srijemci Srijemu“ čiji je ovogodišnji domaćin upravo HKPD „Jelačić“.

Za predviđene aktivnosti biti će potrebna i značajna financijska sredstva, procijenjena na oko miliun i devet stotina tisuća dinara, što je za  oko šest stotina i pedeset tisuća više sredstava nego što je ukupno osigurano u protekloj godini.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2016/03/DSC_5651.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2016/03/DSC_5640.jpg[/image]

Važna točka Dnevnog reda skupštine bio je izbor ili, bolje rečeno, reizbor devetero članova upravnog odbora Društva kojim su, uz potvrđivanje dosadašnjih sedmero članova, izabrana dvojica novih. Tako novi sastav upravnog odbora HKPD-a „Jelačića“ čine: Petar Pifat, Vladimir Karnaš, Ankica Markuš, Marina Karavanić, Klara Vranjo, Milan Mikuljan, Darko Jelečanin, Zlata Balenović i Robert Štimac.

Za članove nadzornoga odbora izabrani su: Stanislava Blažević, Mirko Turšić i Biljana Petrović.

Po završetku skupštine, za članove je priređen ručak.

 

Fotografije: Aleksandar Miškov