Tradicionalna svečanost u povodu spomendana rođenja petrovaradinskoga skladatelja Franje Štefanovića i ove je godine priređena u organizaciji Hrvatskoga kulturno-prosvjetnoga društva „Jelačić“ iz Petrivaradina koje duži niz godina aktivno promiče djela iz bogatog opusa ovog svestranog glazbenog umjetnika.

U programu koji je priređen u amfiteatru novosadskoga SPENS-a, u nedjelju 20. ožujka, sudjelovali su članovi glazbenih sekcija društva „Jelačić“ i đaci muzičke škole „Isidor Bajić“ iz Novoga Sada. Uz potomke Štefanoviće familije iz Petrovaradina, svečanosti su nazočili i brojni uzvanici, među kojima i generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici, Velimir Pleša sa suprugom, opunomoćeni ministar Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu, Stjepan Glas sa obitelji i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Tomislav Žigmanov.

Program je započeo emitiranjem dijela video-snimke prošlogodišnjega prijema članova HKPD-a „Jelačić“ i đaka Muzičke škole „Isidor Bajić“ u osječkom dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, koji su u okviru manifestacije „Europska noć muzeja“ dva puta izveli najpoznatiju Štefanovićevu dječju operu „Šumska kraljica“.

Naizmjeničnim emitiranjem dijelova video-snimke izvedbe same opere i nastupa dječjeg tamburaškog orkestra u Osijeku sa živim točkama sudionika nedjeljnoga programa, publici i poštovateljima lika i djela Franje Štefanovića predstavljeno je raznovrsno glazbeno naslijeđe toga petrovaradinskoga skladatelja.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2016/03/DSC_5858.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2016/03/DSC_5858.jpg[/image]

Za razliku od prošlogodišnjih proslava kada je pred petrovaradinskom i novosadskom publikom u cjelosti, glazbeno-scenski izvođena dječja opera, ovoga puta je dječji zbor Muzičke škole uz solista Dimitrija Savića u ulozi slijepog patuljka otpjevao sve zborne dionice iz „Šumske kraljice“. Zborom je, uz klavirsku suradnju Slađane Aćimović, dirigirala prof. Ana Kovačić.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2016/03/DSC_5880.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2016/03/DSC_5880.jpg[/image]

Poznate dječje pjesmice iz čitanki s početka 20. stoljeća za koje je Štefanović skladao napjeve, predstavljene su vokalno-instrumentalnim skladbama „Zašto volim“ i „Dom“ u nastupu dječjeg tamburaškog orkestra HKPD-a „Jelačić“ pod ravnanjem prof. Stevana Mošo.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2016/03/DSC_5902.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2016/03/DSC_5902.jpg[/image]

Najposlije, na scenu je pod dirigiranjem Ane Kovačić izašao i mješoviti pjevački zbor HKPD-a „Jelačić“ otpjevavši tri Štefanovićeve skladbe za mješoviti zbor: „Vjerujem“ iz Mise „Na glas zvona“, „More mi je ljubav tvoja“ i „Kolo“.

Na kraju svečanosti naglašeno je očekivanje da će afirmacija Štefanovićevih djela biti nastavljena i izvan granica države, napose u okviru predviđenih gostovanja HKPD-a „Jelačić“ na Hvaru i u Zagrebu ove godine.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2016/03/DSC_5814.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2016/03/DSC_5902.jpg[/image]

 

Fotografije; Aleksandar Miškov