U Beogradu gdje je prije dvije godine svojim prvim nastupom započela svoju karijeru (na proslavi Dana državnosti i oružanih snaga Republike Hrvatske), klapa Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva “Jelačić” Petrovaradin imala je u subotu 4. studenog čast da se svojim glazbeno-interpretatorskim umijećem ponovno predstavi publici glavnog grada Srbije – i to na manifestaciji hvale vrijednog slogana “Srpsko-hrvatski memento”. Organizator manifestacije koja je priređena u svečanoj dvorani Općine Stari Grad bila je Zajednica Hrvata Beograda “Tin Ujević”. Uz suorganizatora ovoga događaja – Srpskog kulturno-umjetničkog društva “Prosvjeta” iz Splita koji je sudjelovao i sa svojom pjevačkom grupom, u programu su nastupile i članice Ženske etno-pjevačke grupe „Izvor Cetine“, članovi KUD-a „Petrova gora“ s Korduna, te pjesnikinje Rada Bešlić i Milica Opačić.

Klapa našega Društva razveselila je izvedbom poznatih dalmatinskih pjesama posjetitelje ove manifestacije koji su pljeskanjem oduševljeno podržali i nagradili svaku otpjevanu strofu i pripjev znanim im glazbenih hitova poput “Odlazak” A. Dedića, “Ne diraj moju ljubav” Klape “Šufit”, “Cesaricu” O. Dragojevića i “Vilo Moja” V. Cocea.

Između glazbenih točaka spomenutih sudionika programa bila su emitirana dva filma: kraći dokumentarni film o dalmatinskom „Manastiru krupa“ i insert iz igranog filma o Iliji Okrugiću Srijemcu. Oba ostvarenja predstavljaju plodove rada udruge organizatora i domaćina ZHB “Tin Ujević”.

Na samom kraju svečanosti, u zajedničkom nastupu svih sudionika, otpjevane su pjesme “Tiho noći” J. J. Zmaja i “Ta divna Splitska noć” – narodna iz Dalmacije.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2017/11/DSC_0235.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2017/11/DSC_0235.jpg[/image]

Prema riječima predsjednika Društva domaćina, Stipe Ercegovića, manifestacija “Srpsko-hrvatski memento” i ovoga se puta pokazala uspješnom, ali i potrebnom u ovom trenutku, te ustvrdio da bi ovakve manifestacije koje zrače međusobnim uvažavanjem i tolerancijom trebalo češće organizirati.