Za šesdesetak mališana sa šire teritorije Grada Novog Sada i okolnih naselja, sveti se Nikola svečano slavio u Petrovaradinu, u župnoj crkvi Uzvišenja sv. Križa gdje je na svečev dan (6. prosinca) služena večernja sveta misa, a nakon nje, u organizaciji HKPD-a “Jelačić”, priređen je i prigodni kulturno-umjetnički program.

Pored recitiranja i podjele paketića s darovima, u središtu dječje pozornosti bio je igrokaz “Sveti Nikola” iz svezka “Igrokazi” dr. Ivana Zirduma koji su, uz nekoliko odraslih, pripremili i izveli najmlađi članovi Društva “Jelačić” i župe Uzvišenja sv. Križa Petrovaradin. Uloge su tumačili:

Dječak Petar:                       Filip Melvinger
Djevojčica Ankica i vila:    Anja Berus
Vilenjak prvi:                       Marko Cvjetić
Vilenjak drugi:                     Ivan Štimac
Otac:                                      Branka Dačević
Majka:                                   Ivana Melvinger
Sv. Nikola:                            Dejan Gegenbauer
Krampus:                              Milan Mikuljan
Igrokaz je režirala Branka Dačević. Zlata Balenović bila je zadužena za emitiranje glazbe, a Vladimir Grginčević za ozvučavanje. Voditeljica programa bila je Marina Karavanić. Robert i Tatjana Štimac animirali su roditelje, osmišljavali sadržaj paketića i iste pripremili za program.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2017/12/IMG_5673.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2017/12/IMG_5673.jpg[/image]

Nazočnost roditelja s djecom na ovoj svečanosti, pristiglih čak iz naselja udaljenih više desetina kilometara unaokolo Petrovaradina, svjedoči o potrebi njezina organiziranja, ali i činjenici da je “Jelačić” jedina institucija koja na prilično velikom prostoru čuva i održava ovu tradiciju katoličkog i hrvatskog obilježja.

Fotografije: Ivana Tajnšek Cvijetić