Pozdravnim riječima predsjednika, u prostorijama petrovaradinskoga Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić“, u srijedu, 17. rujna, priređeno je predavanje o vođi seljačke bune u Hrvatskoj, Matiji Gubecu i povijesti glavne ulice u Petrovaradinu koja se svojevremeno ponosila imenom ovoga junaka.

Predavanje koje je bilo multimedijalno, održano je u sklopu serijala „Ponos naših ulica“ koji je još prošle godine započeo predavanjem o biskupu Štrosmajeru i „njegovoj“ ulici u Petrovaradinu.

O uzrocima i povodu Gupčeve bune, vojno-političkim planovima seljaka, izbijanju bune i napredovanju seljaka, kao i gušenju bune od strane plemstva, opširno je govorio magistar povijesnih znanosti, ujedno član Društva, Damir Stanojević, živopisno dočaravajući mnoge zanimljive pojedinosti koje, svakako, nije moguće doznati bez temeljnijeg proučavanja događaja iz vremena najveće i najorganiziranije seljačke bune u povijesti hrvatskoga naroda.

Drugi dio predavanja vodio je Davor Martinčić, ravnatelj sekcije za povijesna istraživanja društva „Jelačić“, potanko opisujući „život“ najstarije petrovaradinske ulice u prošlosti, povijest gradnje i namjene svake pojedine građevine u njoj, a naročito zgrade u kojoj je rođen ban Josip Jelačić. Zbog toga je ova tzv. Glavna ulica početkom 20. stoljeća  promjenila naziv u ulicu „Jelačić gasse“ koji se zadržao i u Kraljevini SHS tj. Jugoslaviji kao „Jelačićeva ulica“. Za vrijeme komunističke Jugoslavije ulica je nosila ime Matije Gubca da bi nakon raspada federacije bila promjenjena u Beogradsku ulicu do dana današnjeg.

Serijal predavanja nastavit će se i narednih mjeseci u organizaciji HKPD-a „Jelačić“ u cilju da se budućim generacijama prenesu dragocjene kulturno-povijesne vrednosti Petrovaradina, te se sačuvaju od zaborava i posluže kao uzor mlađim naraštajima.