Nakon većeg broja nastupa u tuzemstvu i inozemstvu tijekom proteklih godinu dana, Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Jelačić“ održalo je u subotu, 28. lipnja, u Atrijumu samostana Sv. Jurja u Petrovaradinu, svoj Godišnji koncert.

Svojom nazočnošću, uzveličali su ga: Dragan Đurić, generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici i Mato Groznica, podtajnik Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice APV-a.

Već na početku, bilo je razvidno da će Koncert biti sadržajno bogatiji u odnosu na prošlogodišnji, jer je u obraćanju publici, konzul Đurić uputio riječi zahvale i nedavno osnovanoj pjevačkoj klapi Društva na sudjelovanju u programu obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske u Beogradu i Subotici.

Vodeći program Koncerta, predsjednik Društva, Petar Pifat, rekao je, između ostalog, da su rad glazbenih sekcija diktirali brojni nastupi i gostovanja, te da je Društvo bilo prinuđeno u vrlo kratkom vremenu pripremati program Godišnjeg koncerta.

Ako je suditi prema reakciji publike, koncert je bio više nego izvrstan.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/07/tamburasi.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/07/tamburasi.jpg[/image]

U ozbiljnom nastupu tridesetočlanog mješovitog pjevačkog zbora koji i danas čini okosnicu djelovanja HKPD-a „Jelačić“, interpretirane su višeglasne skladbe mahom domaćih skladatelja: Štefanovića, Prepreka i Kolarića. Pravo osvježenje upriličeno je nastupom desetočlane mješovite klape istoimene pjevačke sekcije. Četveroglasne izvedbe poznatih dalmatinskih skladbi „Moja jube“, „Vilo moja“ i „Ruža crvena“ izazvale su prave ovacije posjetitelja koji su do posljednjeg mjesta ispunili Atrijum samostana.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/07/klapa.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/07/klapa.jpg[/image]

Bez obzira na probleme s kojima se susreće u svome radu, vrlo simpatičan je bio i zajednički nastup dječijeg i omladinskog tamburaškog orkestra Društva sa spletom instrumentalnih skladbi iz Bačke, Slavonije i Podravine, kao i s pjesmom „Osam tamburaša s Petrovaradina“ koju je otpjevao tenor Miloš Ristić.

Ipak, Koncert će na poseban način ostati upamćen po izvanrednom nastupu gostiju iz Rume – Velikog tamburaškog orkestra Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Matija Gubec“, koji su tijekom svoga jednosatnoga nastupa, pod ravnanjem Josipa Jurce, prikazali vokalno-instrumentalno umijeće u više glazbenih žanrova tuzemnih i inozemnih skladbi, te solističkih točaka.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/07/Matija-Gubec.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/07/Matija-Gubec.jpg[/image]

Svečanost je završena razmjenom prigodnih riječi i poklona predsjednika dvaju spomenutih društava: Pavla Škrobota i Petra Pifata, čime je javno potvrđeno njegovanje dalje suradnje na očuvanju i razmjeni kulturnoga stvaralaštva srijemskoga kraja.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/07/publika.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/07/publika.jpg[/image]