U čast opatu i dugogodišnjemu petrovaradinskome župniku Iliji Okrugiću Srijemcu, na Tekijama (Biskupijsko svetište Gospe Tekijske) je 28. svibnja 2022. godine upriličen prigodan program obilježavanja 125. obljetnice njegove smrti.

Svećenik, književnik, preporoditelj

Ilija Okrugić (Srijemski Karlovci 12. svibnja 1827. – Petrovaradin, 30. svibnja 1897.) bio je svećenik, hrvatski književnik i preporoditelj. Jedan period života boravio je i u Zemunu, vršeći službu zemunskog kapelana. Najveći dio života je proveo u Petrovaradinu u kojemu je djelovao kao svećenik i hrvatski narodni preporoditelj. Bio je veliki promicatelj Marijine slave i graditelj tekijske crkve, zaslužan je također za uvođenje nekoliko pučkih običaja koji su postali tradicionalni. Ilija Okrugić Srijemac od 1897. godine počiva u Petrovaradinu, uz hodočasničku crkvu Gospe Tekijske.

Program je započeo svetom misom koju je predvodio velečasni Ivan Rajković,župnik crkve Uzvišenja sv.Križa i upravitelj Tekija iz Petrovaradina, sudjelovao je i velečasni Luka Ivković župnik crkve „Našašća sv.Križa iz Srijemske Kamenice.Svečana akademija uslijedila je nakon svete mise. Konferansu je vodio Josip Bako poslovno administrativni tajnik u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata, nazočnima su se obratili Stejapan Glas (opunomoćeni ministar Veleposlanstva Hrvatske u Beogradu), Mirko Ćurić (dopredsjednik Društva hrvatskih književnika iz Đakova), te u ime organizatora Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov (ravantelj Zavoda). Predavanje o Iliji Okrugiću držao je magistar povijesti Dominik Deman. Pjesme su recititrali Zoran Đorđević i Petar Dujić. Mješoviti zbor HKPD-a „Jelačić“ Petrovaradin, pod ravnanjem Vesne Kesić Krsmanović, sudjelovao je najprije na svetoj misi, a potom je izveo i nekoliko okrugićevih popjevaka na svečanoj akademiji, na kojoj je također sudjelovao pjevački zbor „Odjek“ iz Zemuna pod ravnanjem Ane Maglice. Na koncu programa, u znak zajedništva, spomenuti zborovi zajedno su izveli Okrugićevu pjesmu „Za jedan časak radosti“, koja se i danas pamti kao poznata starogradska pjesma. Nakon svečane akademije položeno je cvijeće na Okrugićevu grobnome mjestu.

Program je održan u okviru projekta „Godine novog preporoda Hrvata u Srbiji“ pod pokroviteljstvom Zavoda za kulturu Vojvođanskih Hrvata. Suorganizatori i sudionici su: spomenuti Zavod, HKPD „Jelačić“ Petrovaradin, Biskupijsko svetište Gospe Snježne (Tekijske) u Petrovaradinu, Zajednica Hrvata Zemuna „Ilija Okrugić – Zemun“ i Društvo hrvatske mladeži Zemuna.

Fotografije i tekst: Lara Grginčević