Konferencija za medije povodom inicijative obnove tradicije Petrovaradinskog karnevala (od 12. do 21. februara 2023.) održana je danas u Spomen-domu bana Jelačića u Petrovaradinu. Prisutnima su se tom prilikom obratili: Mirko Turšić, predsednik HKPD Jelačić  Goran Kaurić, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama  Robert Čoban, direktor “Color Press Group”, Tatjana Bugarski iz Muzeja Vojvodine, Smiljana Novičić iz Turističke organizacije Srbije,  Zorana Vladu ispred Pančevačkog karnevala i Darko Polić, HKPD Jelačić.

“Želimo da jednom starom događaju, odnosno Petrovaradinskom karnevalu unesemo novi život u novom vremenu. Pored toga što ćemo organizovati povorku, ne smemo zaboraviti na maskenbal kao vrhunac događaja, jer on pruža mogućnost da se čovek iskaže na način na koji možda nema pravo tokom godine. Dakle, organizovanje karnevala je jedan složen proces, za koji smo na vreme počeli da se pripremamo”, izjavio je Mirko Turšić, predsednik HKPB “Jelačić”.

Prema rečima Gorana Kaurića, pomoćnika Pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, cilj obnavljanja višedecenijske tradicije Petrovaradina je upravo promovisanje gradića nad kojim budno, duže od 300 godina stoji tvrđava.

“Procenili smo da je ovo neiskorišćeni dragulj, prvenstveno u turističkoj i kulturnoj ponudi Grada Novog Sada”, rekao je Kaurić, dodajući da će saradnja sa karnevalskim gradovima u okruženju dovesti pravi duh karnevala, kao i da je siguran da će sve institucije kulture Grada i republike podržati karneval.


Na konferenciji za medije prisutni su imali priliku da pogledaju i malu izložbu fotografija Petrovaradinskog karnevala iz perioda pre 1939. O ideji oživljavanja tog tradicionalnog događaja, govorio je i Robert Čoban, direktor kompanije “Color Press Group”.

“U ovoj priči, kao i u mnogim dobrim pričama našli smo se spontano, kada se pokrenula diskusija o Belocrkvanskom karnevalu. Ispod moje objave na Fejsbuku, video sam komentar o postojanju upravo Petrovaradinskog karnevala pre rata. To me zainteresovalo da ukoliko je Grad već ovako lepo sredio fasade i krovove gradića, da to uzvratimo povratkom jednog tradicionalnog događaja”, izjavio je Čoban.

U organizaciji Hrvatskog kulturno-prosvetnog društva “Jelačić” iz Petrovaradina i Udruženja građana “Petrovaradin Media”, ideja je da festivalski duh polovinom februara sledeće godine oživi sećanja na prošla i srećna vremena u gradiću na desnoj obali Dunava. Baš kao u odlomku “Novi Sad: Prošlost u pričama”, Zorana Kneževa.

“Petrovardin je dugo negovao tradiciju i običaje karnevalskih okupljanja i povorki, pa tako beležim i ovu, sa kraja tridesetih godina XX veka. Iako je polazak karnevalske povorke bio zakazan za 14.00 časova, još pre 13.00 časova velike grupe Novosađana hitale su preko mosta u Petrovaradin da prisustvuju karnevalskoj svečanosti i povorci. Vreme je bilo loše, sneg se topio, ali to nije smetalo građanstvu da provedu nekoliko prijatnih sati i uživaju u raznovrsnim maskama koji su učesnici karnevala pripremili.”

Članak preuzet sa sajta communications.rs
Foto: Lara Grginčević