»Hrvatska u pjesmi« naziv je koncerta kojega su u nedjelju u amfiteatru novosadskog SPENS-a priredili članovi mješovitog pjevačkog zbora Ličkog zavičajnog društva »Vila Velebita« iz Požege i članovi tamburaškog orkestra glazbene škole iz istoga mjesta. Domaćin gostima iz Hrvatske bilo je HKPD »Jelačić« iz Petrovaradina.

»Vila Velebita« osnovana je 1996.godine s ciljem promicanja kulturno-povijesnog naslijeđa Like. Ovo društvo je dosad gostovalo u Srijemskoj Mitrovici, više puta u Somboru, Subotici a ovo im je drugi nastup u Novom Sadu. Predsjednik ove udruge prof. dr. sc. Josip Fajdić ističe kako je ovo gostovanje posljedica iznimno prijateljskih odnosa koje su uspostavili još 2011. godine kada je HKPD ‘Jelačić’ gostovao kod njih u Požegi. »Ovo nije jedan kurtoazni posjet kojim bismo upotpunili statistiku međusobnih susreta to je vatra koja se rasplamsava između dvaju međusobno srodnih društava i koju ne treba ugasiti«, kaže on.

Suradnja dvaju društava »zapečaćena« je prošle godine potpisivanjem Povelje o suradnji i prijateljstvu. »Zanimljivo je napomenuti da su tri udruge među kojima su i naši večerašnji gosti inicirale tijekom manje od godinu dana da potpišu sa nama povelju o suradnji i prijateljstvu«, kaže predsjednik HKPD-a »Jelačić« Petar Pifat. »Svi oni nisu to potpisali sa nama forme radi nego su vidjeli budućnost u suradnji s našom udrugom. Kultura jeste jedan od načina spajanja i povezivanja ljudi te u tom smislu razmjena pozitivne energije i iskustava svakako pridonosi ukupnoj kulturnoj ponudi ovog grada, odnosno prostora na kome djeluje društvo koje je večerašnji domaćin. U tome smislu pozdravljamo ovu manifestaciju i nadamo se da će ih biti i u buduće«, kaže Pifat.

Tijekom cjelodnevnog posjeta gosti iz Požege imali su prigodu upoznati Petrovaradin, među ostalim i vidjeti kuću gdje je rođen ban Jelačić. Požešane je primio i ravnatelj svetišta na Tekijama vlč. Stjepan Barišić.

Ankica Jukić Mandić/Hrvatska Riječ