Turističko naselje „Medena“ u Trogiru ove je godine mjesec dana ranije otvorilo vrata svojih apartmana. Razlog tome nije bio početak ljetnje sezone, već smještaj članova Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić“ iz Petrovaradina koji su na poziv Udruge gastronoma trogirske rivijere došli u posjet ovome starom, dalmatinskom gradu.

Usprkos mukotrpnog prikupljanja neophodnih sredstava za prijevoz članova glazbenih sekcija, te neočekivano dugog zadržavanja na graničnim prijelazima sa Bosnom i Hercegovinom, gostovanje društva „Jelačić“ u Trogiru bilo je više nego plodno i uspješno, te se već sada može smatrati „događajem godine“.

Tijekom tri dana boravka, od petka, 21.03., do nedjelje, 23.03., realiziran je bogati kulturno-umjetnički, ugostiteljski i zabavni program posjeta koji je imao za cilj da gradu Trogiru predstavi kulturnu, umjetničku i povijesnu baštinu petrovaradinskih Hrvata. Također, angažiranjem stručnoga vodiča od strane domaćina, HKPD „Jelačić“ Petrovaradin imalo je priliku opširnije upoznati prošlost, znamenitost i značaj grada – domaćina koji se, uzgred rečeno, od 1997. god.  nalazi na popisu svjetske kulturne baštine UNESCO.

Srdačan doček

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/03/Potpisivanje-Povelje-kod-gradonacelnika.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/03/Potpisivanje-Povelje-kod-gradonacelnika.jpg[/image]Prvoga dana boravka upriličen je prijem članova Društva u Gradskoj vijećnici, gdje im se riječima dobrodošlice obratio zamjenik gradonačelnika Trogira, Slade Šilović. Nakon video emitiranja turističke prezentacije Grada, u vijećnici je svečano potpisana Povelja o prijateljstvu i uzajamnoj suradnji Udruge gastronoma trogirske rivijere i HKPD-a „Jelačić“ koju su, u nazočnosti zamjenika gradonačelnika i predstavnika lokalnih medija, parafirali Nikica Ševo i Petar Pifat.

[image size=”medium” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/03/Sa-predsjednistvom-NK-Hajduk-Split.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/03/Sa-predsjednistvom-NK-Hajduk-Split.jpg[/image]Svečanim prijemom u sjedištu nogometnog kluba „Hajduk“, na Poljudu u Splitu, posebna je čast ukazana i predstavnicima nogometne sekcije društva „Jelačić“. Nakon derbija u kome je istoga dana „Hajduk“ izgubio utakmicu od zagrebačkog kluba „Dinamo“, Petrovaradince su, prema unaprijed pripremljenom protokolu, primili predsjednik kluba „Hajduk“, Marin Brbić i trener Igor Tudor sa pomoćnikom Goranom Vučevićem. Tijekom susreta iskazana je međusobna podrška na putu budućeg uspjeha u radu.

Oduševljenost „Jelačićevim“ nastupom

Vrhunac gostovanja HKPD-a „Jelačić“ ostvaren je njegovim cjelovečernjim koncertom u nastupu mješovitog pjevačkog zbora pod ravnanjem prof. Vesne Kesić Krsmanović i tamburaškog sastava na čelu sa prof. Stevanom Mošo. Programom koncerta prezentirana su djela petrovaradinskih skladatelja: Stanislava Prepreka, Franje Štrefanovića, Ilije Okrugića, te djela drugih srijemskih, bačkih i, uopće, hrvatskih skladatelja. Poseban dojam na posjetitelje Koncerta ostavila je dalmatinska pjesma „Vilo moja“, u izvedbi soliste pjevačke sekcije društva „Jelačić“, tenora Slavoljuba Kocića.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/03/Koncert-zbor.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/03/Koncert-zbor.jpg[/image]Atmosfera u koncertnoj dvorani bila je svo vrijeme prepuna emotivnog naboja koji se na koncu programa izlilo u zahvalnom govoru predsjednika općinskoga vijeća, Davora Radića: „Svi volimo pjevati pjesmu „Ustani, bane, Hrvatska te zove!“ Ja mislim da u Vašem kraju, dragi Petrovaradinci, Ban ne mora ustajati, već da može mirno spavati…dokle god Vi tamo postojite i čuvate hrvatski identitet i običaje.“

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/03/Koncert-tamburasi.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/03/Koncert-tamburasi.jpg[/image]

U nedjelju, prije podne, pjevački zbor Društva imao je čast pjevati na svečanoj sv. Misi u trogirskoj katedrali Sv. Lovre koju je, uz koncelebraciju domaćeg župnika, don Pave Piplice, predvodio župnik Uzvišenja sv. Križa i rektor Svetišta Gospe Tekijske u Petrovaradinu, vlč. Stjepan Barišić.

Rastanak dvaju prijateljskih društava protekao je u suzama, ali i očekivanju novoga susreta koji sljedi u Petrovaradinu, 16.04. Tada će i članovi i nečlanovi društva „Jelačić“ moći prisustvovati prezentaciji trogirske kulture, umjetnosti i gurmanluka, ali i uživati u nastupu klape „Trogir“ koja će održati koncert za Petrovaradin.

Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Jelačić“ ovim putem izražava zahvalnost i Pokrajinskom tajništvu za kulturu i javno informiranje APV-a, privatnom poduzetniku iz Splita Ivanu Iki Mamiću, predsjedniku Udruge gastronoma trogirske rivijere, Nikici Ševi i svim svojim članovima koji su dali potporu realizaciji ovoga projekta.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/03/Na-sv.-Misi-u-trogirskoj-katedrali..jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/03/Na-sv.-Misi-u-trogirskoj-katedrali..jpg[/image]