Spomendan rođenja bana Jelačića, 16. listopada, i ove je godine proslavljen svečano – kao praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji. U petrovaradinskoj crkvi Sv. Jurja i krsnoj župi Josipa Jelačića,  služena je sv. Misa za domovinu koju je predvodio župni upravitelj, preč. Marko Loš, uz koncelebraciju vlč. Ivice Živkovića, župnika u Hrtkovcima, Nikincima i Platičevu i preč. Marka Kljajića, župnika u Surčinu i Novom Beogradu.

Kao nekadašnji, dugogodišnji župnik u Petrovaradinu i poznati kroničar Srijema, Kljajiću je bilo povjerena i služba propovijednika na ovom duhovnom slavlju, a u kojoj je opisno dočaravao ljepote, kako je i sam rekao, „Jelačićeva Srijema“.  Na koru je pjevao mješoviti pjevački zbor Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić“ uz orguljsku pratnju Petra Pifata.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/10/IMG_6230.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/10/IMG_6230.jpg[/image]

Posmisno slavlje nastavljeno je svečanošću u Novom Sadu gdje je u dvorani amfiteatra sportskog i poslovnog centra Vojvodina (SPENS-a) priređen kulturno-umjetnički program. Nositelji umjetničkog dijela programa bili su članovi društva „Jelačić“ koje je, uz Hrvatsko nacionalno vijeće bilo i suorganizatorom ove manifestacije. Hrvatske budnice, skladbe „Pozdrav domovini“, „Ljubimo te naša diko“ i „Bože, živi“ izvedene su aranžmanu mješovitog pjevačkog zbora isto kao i državne himne Republike Hrvatske i Republike Srbije na samom početku programa.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/10/IMG_6238.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/10/IMG_6238.jpg[/image]

Skup je pozdravio i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, dr. sc. Slaven Bačić, ukratko govoreći o učinjenim naporima i postignutim uspjesima institucije na čijem je čelu četiri godine. Spomenio je, također, kako mu je praznik rođenja bana Jelačića jedan od najdražih praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Nakon njega, uslijedilo je obraćanje visoke gošće, gđe Darie Krstičević, predstojnice državnog ureda za Hrvate izvan RH. Biranim riječima i pokazanom srdačnošću prema sredini u koju je došla, prisutnima je uputila riječi čestitke i potpore u očuvanju nacionalnoga i kulturnoga identiteta.

Nevena Mlinko iz Subotice u programu je nastupila kao recitator, kazivajući izbor stihova Ivana Pančića iz njegove zbirke „Natpivavanja“, čime je svečanost imala karakter zajedništva srijemskih i bunjevačkih Hrvata.

Društvo „Jelačić“ predstavilo je svoj rad i kroz nastup tamburaškog orkestra, izvedbom instrumentalne skladbe „Hercegovački ples“ i vokalno-instrumentalne pjesme „Šumi, šumi, javore“ koju je otpjevala Sabina Maria Trbara.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/10/IMG_6243.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/10/IMG_6243.jpg[/image]

Prije završetka, prisutnima se obratio predsjednik HKPD-a „Jelačić“, Petar Pifat, sljedećim riječima: „Dame i gospodo, poštovani uzvanici, dragi prijatelji! Čast mi je pozdraviti Vas u ime Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić“ i kao jedan od starosjedilaca Petrovaradina. Znamo da je hrvatski narod u svojoj novijoj povijesti, prolazeći različite golgote, često bio u prilici tj. neprilici da poziva svog najvećega bana da ustane, da ga budi.Naše društvo, svojim je desetogodišnjim radom i uspjesima poput snimanja CD-a sa višeglasnim skladbama hrvatskih velikana iz Srijema, ponovnim oživljavanjem prve u svijetu dječije opere „Šumska kraljica“, skladane od Petrovaradinca Franje Štefanovića, brojnim nastupima u tuzemstvu i inozemstvu, kao i pripremom skorog objavljivanja knjige o banu Jelačiću….pokazalo da Ban može mirno spavati. Ako ga ikada i budemo probudili, neka to ne bude zbog našega plača, nego smijeha i radosti. Sretan Vam praznik Hrvatske nacionalne zajednice!

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/10/IMG_9819.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/10/IMG_9819.jpg[/image]

Na koncu programa, u trenutku kada je izgledalo da je atmosfera svečanosti dostigla svoj vrhunac, na scenu je izašla najmlađa pjevačka grupa glazbene sekcije Društva – mješovita klapa sa solistom Slavoljubom Kocićem. Poznate dalmatinske skladbe: „Vilo moja“ i „Ružo moja crvena“ izazvale su pravu euforiju među publikom koja im je još dugo po završetku nastupa, pljeskala.

Neformalni dio proslave nastavljen je potom u holu SPENS-a, uz skromni domjenak i zdravicu.

[image size=”large” link=”http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/10/IMG_9821.jpg” fancybox=”yes”]http://www.jelacic.rs/wp-content/uploads/2014/10/IMG_9821.jpg[/image]